Yetişkin bir insan anatomisinde yaklaşık 206 adet kemik bulunmaktadır.

Kemiklerimiz, postürümüzü dik tutmada ve organlar yardımıyla vücut hareketlerini sağlamada önemli rol oynamaktadır.

Aynı zamanda kırılgan bir yapıya sahip olan kemiklerimizde kaza, düşme, çarpma gibi çeşitli nedenlerle kırıklar meydana gelebilir.

Kırık şüphesi durumlarında doğru ve erken tanı önemlidir. 

Tanılamada öncelikli olarak ortopedi uzmanı hekim tarafından yapılan klinik muayene ve radyolojik görüntüleme yapılması beklenir. 

Tedavi aşamasına geçildiğinde ise; kırıkların türü, hekimin yorumu, kırığın bölgesi ve ciddiyeti gibi birçok etken değerlendirilir. Ortopedist tarafından yapılan değerlendirmede sabitleme, alçı gibi uygulamaların yanısıra gerekirse cerrahi işlemlerle süreç devam edebilir. 

Tüm tanı ve tedavi süreçlerinden iyileşme sürecine dek yaşanan dönemde; hastaların fiziksel aktiviteleri kısıtlanarak, kaslarda atrofi (güçsüzlük, eklem hareket açıklığında azalma, ödem, ağrı ve kireçlenme gibi birçok olumsuz durum meydana gelebilir. 

Bu dönemde fizik tedavi sürecine erken başlanması ve diyetin düzenlenmesi, kemik iyileşme sürecinde belirgin etkiye sahiptir.

Fizik Tedavi Süreci;

Takip eden ortopedist hekim aracılığıyla fizik tedaviye yönlendirilen hastalar; tanı ve tedavi süreçlerine uygun olarak uzman fizyoterapistler tarafından tanılama yapılarak yerinde değerlendirilir. 

Fizyoterapist hasta tanılama ve değerlendirme aşamasında vücudun fonksiyonel durumunu test ederek, kişiye özgü fizik tedavi programı belirler.

Fizik tedavi programındaki temel uygulamalar aşağıdaki gibidir;

  • Elektroterapi: TENS akımıyla ağrı azaltılır. EMS moduyla atrofik kaslar güçlendirilir.
  • Soğuk Uygulama: Tedavi sonunda ödemli bölge yüksekte tutularak cold pack yardımıyla uygulanır.
  • Kontrast (Zıt) Banyo: Ağrı ve ödemin azaltılarak dolaşımın artması, hasarlı dokuların onarımı ve eklem hareket açıklığının artması sağlanır.
  • Egzersiz Programı: Kırığın yeri ve şiddetine göre hastaya özgü program uzman fizyoterapist tarafından belirlenir. Her kırık hastasının iyileşme süreci farklılık gösterebilir. 

Fizik tedavi sürecinde amaç; konusunda uzman kişilerin desteğiyle, hastanın ağrısız bir şekilde kaslarının güçlendirilmesi ve eskiden olduğu gibi rutin günlük yaşam aktivitelerine en kısa zamanda dönmesidir.

Fizyoterapi Uzmanı Mehmet Can Oflaz

whatsapp icon